onsdag 11 mars 2009

1/12 Koitta

Morgonpromenad med Erling, sedan frukost. Det blir ändrade planer, vi hade tänkt att besöka en textilfabrik men vi ska först besöka ett Collage. Shaid är med på resan. Vi blir introducerade till någon som vi tror är rektorn, mycket yes yes och tedrickande. Vi får en rundvandring på skolan, även här har de examensprov så vi får inte se så mycket av undervisningen.

Vi åker till textilfabriken. Rektorn hänger med, men stör hela tiden när ledningen för fabriken försöker förklara hur de arbetar. Fabriken är verkligen ett Hi –Tec, spinneri med maskiner från Schweiz och luftkonditionering. Spotta inte på golvet uppmanar en stor mängd skyltar i hela fabriken.

Tillbaka till skolan för en ny rundvandring. Vi får se datorsalen med sex stycken datorer, jag uppskattar att de är 3-4 år gamla. De är uppkopplade mot Internet även om de inte verkar ha så hög hastighet. Plötsligt går strömmen och allt blir svart. Skolan har datorer och tillgång till Internet men inte ingen tillförlitlig elförsörjning. Problemen är ännu större i Dakha berättar Tuhin, där kan din dator stå på ena sidan av staden och din server på den andra och det är garanterat strömavbrott någonstans. Snabbast surfar man vid böne-tid säger Tuhin och ler.

Vi blir bjudna på mat av rektorn som faktiskt har varit i Malmö. Han vill bjuda oss på något svenskt, så vi får kokt potatis med ägg. Jag misstänker att äggen har kokat lika länge som potatisen för äggen är helt gröna. Efter maten blir det ännu mer te. Vi får ett meddelande att någon av Norrlänningarna är sjuk och behöver vår bil. Det blir ingen sömnadsfabrik. Istället har vi varit tvungna att sitta och dricka te med en rektor. På vägen hem får vi förklarat att rektorn inte är en riktig rektor utan en politiker som vill samla poäng inför valet. Vi har varit brickor i ett litet spel, vet inte om jag ska vara smickrade eller upprörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar