lördag 14 mars 2009

23/11 Koitta


Frukost med Shahid och Bosse – två olika sorters bröd, ägg med grön chili, grönsaksröra med curry. Rundvandring på PROSHIKAs område. De kallar sig själv HRDC, Human Resours Development Center. Vilket jag tycker är ett mycket bra namn. Man kan likna anläggningen vid någon form av folkhögskola som ser till hela människan och hennes situation. Förutom kurser i demokrati och mänskliga rättigheter har de även orkidéplantskola, grönsaksodlingar, fiskodling, kor och hönsuppfödning samt en något antik produktion av textilier. Jag får se flygande skytteln in action, otroligt!! PROSHIKA bedriver även utlåning av mikrokrediter.
Samtidigt i Koitta är två andra svenskar Joakim och Cecilia från Ulricehamn. Vi blir presenterade för våra guider Tuhin som ska följa Erling och mig, medan Nadja ska följa Joakim och Cecilia. Vi planerar veckans händelser med guiderna och Shahid.
På eftermiddagen tar vi en promenad i byn. Människor överallt och allt tas tillvara. Utanför varje hem står en stor höbal som används både till foder åt kon och till att elda med.
På kvällen går vi upp på taket för att se solnedgången. Bangladesh är otroligt bördigt, sett lite från ovan ser det ur som ett stort salladsland. Det endas om stör är tegelbrukens skorstenar som spyr ut svart rök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar